perjantai 13. marraskuuta 2015

Yhteisprojekti: Helsinki - Frysztak


Globaali koulu -hankkeen ensimmäinen kansainvälinen yhteys syntyi Puolaan. Kahdeksasluokkalaiset (8A ja 8C) tekivät loka-marraskuussa yhteisprojektin puolalaisten nuorten kanssa. Projektissa työskenneltiin suomeksi ja englanniksi. Yhteistyökoulumme sijaitsee pienessä kylässä Frysztakissa Puolan kaakkoisosassa. Projektiin kuului kolme osa-aluetta: tutustuminen, lempipaikkojen esittely ja mediakatsaus. Käytimme viestintävälineenä eTwinning-palvelun TwinSpace-sivustoa, jolla oli mahdollista viestittely sekä kuvien ja tekstien lähettäminen.

Projekti alkoi haastattelulla: lähetimme yhdessä keksityt kysymykset Puolaan ja saimme pian Puolasta vastaavat kysymykset, joihin vastattiin ryhmissä. Haastattelun aluksi jokainen valitsi kolme lempieläintä ja kuvaili sitä parilla adjektiivilla. Harjoituksen juju kerrottiin lopuksi: Ensimmäinen eläin kuvaa, millainen haluaisit olla. Toinen kuvaa, millaisena muut näkevät sinut, ja kolmas, millainen todella olet. Frysztakin nuorista harjoitus oli "funny and abslutely lovely", ja he piirsivät kuvia lempieläimistään.

Itiksen suosituin lempipaikka
Syysloman aikana oppilaat ottivat valokuvan lempipaikastaan. Kuvasta kirjoitettiin lyhyt esittely englanniksi, ja projektin päätteeksi pääsimme katselemaan puolalaisten tekemiä esittelyjä. Helsinkiläisestä näkökulmasta puolalaisten nuorten lempipaikat sijoittuivat yllättävän usein luontoon ja maaseudulle. 
Yllättävää oli myös talojen ulkonäkö ja sisustusten kirkkaat värit, mutta muutoin nuorten elämä vaikutti aika samanlaiselta.

Viimeisenä tehtävänä oli koota perjantaina 31.10. uutiskatsaus paikallisesta sanomalehdestä. Uutisten vertailussa huomattiin, ettei meillä uutisoida niitä uutisia, joita Puolassa pidetään tärkeänä. Tähän vaikutti myös ajankohta, sillä seuraavalla viikolla Helsingin Sanomissa oli paljon uutisia Puolan vaaleista.

Oppilaiden mielestä kansainvälinen yhteistyö oli kiinnostavaa, kivaa ja mukavaa vaihtelua tavalliseen opiskeluun verrattuna.


Ei kommentteja: