torstai 2. kesäkuuta 2016

Kuvataiteen lukuvuosi 2015 - 2016, osa 2.

Kuvataiteen lukuvuosi 2015 - 2016, osa 3, 8.lk valinnaisryhmät (puolen vuoden ja koko vuoden)Käsittelimme luontoteemaa 8.-luokan valinnaiskuviksessa koko syksyn ja kävimme läpi runsaasti eri tekniikoita. Uutena oli nestemäinen tussi, jota sai sekä valmiina että itse hangattua tussikivestä. Bambusivellinkin oli uusi kiva tuttavuus. Pitänee hankkia lisää sellaisia :)


Toisen ryhmän kanssa aloitimme keväällä suuritöisen triptyykin Osmo Rauhalan jalanjäljillä. Kolmiosaisessa teoksessa piti olla jotain luontoon liittyvää, jotain esittävää, jotain ei-niin-esittävää ja maanläheiset värit. Maalauksellisuus ja kerroksellisuus innoittivat erilaisiin tekniikkakokeiluihin esim.hammasharjaroiskintaan. Pitkäjänteinen prosessi vaati kärsivällisyyttä!
Ateneumin Japanomania –näyttelyn imussa puuhailimme Japani –teeman parissa. Taittelimme mm. origamikurjet paperista ja opettelimme japanilaisia kirjainmerkkejä.Mestarillisen Hokusain ”Suuri aalto” osoittautui haastavaksi jäljennettäväksi. Monien vaiheiden ja vastoinkäymisten jälkeen saimme kuitenkin aikaan upeita teoksia. Lopputuloksista voi olla ylpeä! 

Nestetussilla maalasimme perinteisiä japanilaisia bambuja ja omavalintaisen kanjin, merkin.Osallistuimme Life Book -projektiin yhdessä taiteilija Anne Siirtolan kanssa. Oppilaat saivat tehdä kuvan omista toiveista, haaveista, peloista yms. Kuvat siirrettiin emalilaatoille osaksi isompaa ympäristötaideteosta. Muutama töistä tuli valituksi ja niitä voi käydä ihastelemassa Stoan seinässä Turunlinnantien puolella.


 Hieronymus Boschin kuolemasta tuli vuonna 2016 kuluneeksi 500 vuotta. Häntä voi pitää surrealismin isänä ajalta ennen kuin surrealismista tiedettiinkään. Oppilaat saivat rajata osan valitsemastaan pelottavasta ja mielikuvituksellisesta Boschin maalauksesta, josta tekivät ruutusuurennoksen. Tämä yksityiskohta sitten maalattiin akvarellitekniikalla ja näin saatiin luotua aivan uusi teos. 
Kokeilimme myös kierrätystaidetta. Jokaisella oli lähtökohtana vanha kirja, josta piti loihtia taideteos eli muuttaa kirja joksikin aivan muuksi. Upeita teoksia!
Erään viikon lisätehtävä nopeille oli hand art. Annoin pullovärit ja tytöt saivat maalata käsistään lintuja. Oli ilmeisen hauskaa puuhaa :)Toisen ryhmän nykytaiteen tehtävänä oli tehdä Kevät -aiheinen teos valitsemallaan tekniikalla. Jokainen sai valita haluamansa toteutustavan. Yksi piirsi aiheesta sarjakuvan, toinen maalasi akryyleillä taulun, kolmas rakensi teoksen mosaiikeista, neljäs liimasi pieniä kiviä, viides valoi kipsiä, kuudes maalasi viisiosaisen teoksen kaakeleista, seitsemäs halusi totetuttaa seinämaalauksen, kahdeksas teki savesta moniosaisen teoksen...ja ties mitä! Oli opellekin jännä seurata millaisia ajatuksia kevääästä kellekin tulee.Siinä missä jollekin muistui keväästä mieleen rakkaan koiran kuolema, toiselle se tarkoitti syntymäpäivää lahjoineen. Muuttolinnut, luonnon herääminen ja kuolema kuuluivat kaikki saman otsikon alla oleviin asioihin. Kaakeliteos valittiin koulumme kotisuvujen kansikuvaksi, mistä Annikalle kiitos!

 
                                                                           

Aurinko ja Maa symboloivat vuoden kiertoa ja kevättä, siinä missä muuttolintukin.Muovailuvahateoksessa on jäätikkö pingviineineen.   Hautakivi keväällä kuolleen koiran muistoksi.Seinämaalausprojekti taisi olla vähän ylimitoitettu, sillä sen tekemiseen vaadittiin useamman oppilastoverin apua. Vähän se jäi vielä keskenkin lukuvuoden loppuessa, mutta jatkamme eri porukan kanssa ensi vuonna. Upea se on jo keskeneräisenäkin! Kevät -teos piristää ihanasti harmaata käytävää.


.

1 kommentti:

Jouni Leivo kirjoitti...

Upeita töitä! Aivan loistavia! Kiitos Pia vaivannäöstä! t. J.